zondag 13 september 2009

Appel-lation Controlee Moustache

Gisterenmorgen reed ik met ongeveer een 100kg fruit in de koffer naar Oedelem.
Ik schat een 90kg appeltjes van allerlei boom, een 10kg peren en nog een kilootje of 3 herfstframbozen.

Ik had bij de Houtlandse Tuinsappen een afspraak om 11:15 om van dat heerlijke fruit een sapje te laten maken.

Je vind heel wat adresjes in ons klein landje om dit te doen, maar Thijs heeft volgens mij het gat in de markt gevonden.
Hij tapt alles af in luchtledige zakjes van 5j (houdbaarheid 2j!); heeft de hele installatie op een aanhangwagen staan en is dus mobiel ; heeft er een leuk website rond gemaakt en er een klets jeugdig enthousiasme toegevoegd.
De perfect mix!

Via enkele vlaamse blogs (vb onderdeappelboom) kreeg hij wat extra reclame en daar wil ik gerust een steentje toe bijdragen.

Het startproduct (met uitzondering van de framboosjes - die werden ondertussen gecontroleerd - ze mogen immers niet bevroren zijn) :

Een overzicht van de werkwijze:
De appels worden eerst gewassen en dan via een schroef van archimedes naar de rasp gevoed.

Het sap loopt onder de pers door en word naar een inox tank gevoerd en gepasteuriseerd. Dankzij 3 afzonderlijke inoxen vaten kan het sap maken en afvullen van de bigbags afgescheiden worden zodat beide processen afzonderlijk gehouden worden en iedereen zeker zijn eigen sapje mee naar huis krijgt. Mama Thijs zorgt er voor met 'post it's' dat de juiste namen op de juiste tank terecht komen. Bij mij is er geen twijfel, zelfs met de beperkte hoeveelheid framboos zie je het sap wat roder door de darmpjes lopen.

Thijs vult de bigbags af. Zoals je in het glas kan zien is de mix met wat framboos een echte voltreffer. Niet alleen is de smaak van framboos heel vluchtig aanwezig, het geeft het sap ook een prachtige kleur.


Ik maakte ook een paar korte filmpjes:



en hier nog eentje van het wassen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Inderdaad opvallend hoezeer die paar frambozen het kleur beïnvloeden! Smakelijk!